Nosaltres

«Dice la mitología que Amalthea, hija de Meliseo, era una ninfa-cabra descendiente del Sol, que vivía en una cueva de la montaña Anada de Creta y que se convirtió en la niñera que alimentó a Zeus con la leche de una cabra.

Cuando Zeus era pequeño y lo cuidaba Amalthea, en un ataque de ira, el dios-niño sujetó con fuerza el cuerno de la ninfa-cabra, estiró de ella y se la arrancó, produciendo un gran dolor a su cuidadora. Al hacerse mayor y recordar el incidente, Zeus concedió al cuerno arrancado el don de la abundancia; a partir de ese momento el cuerno esta siempre lleno de alimentos y de bienes que quien lo posea pueda desear. Por este motivo es llamado Cornucopia o Cuerno de la Abundancia.

Desde que murió podemos verla en el cielo donde fue llevada y convertida en la constelación de Capricornio, pero de vez en cuando baja a la tierra y está con nosotros para ofrecernos una pequeña parte de su generosa abundancia, la que resulta más: la de la Música.»

Amalthea Cor de Cambra

El Cor de Cambra Amalthea es va fundar l’any 1989 a la ciutat de València. Des dels seus inicis fins a 1996 va ser dirigit per Dulce Vila, i a partir d’aquesta data per David Gálvez Pintado, i des de 2013 per Marta Mármol García.

El cor participa en nombrosos esdeveniments a l’àrea de València (Programa de la Fundació Bancaixa, Programa SARC de la Diputació de València, festivals corals), amb l’ànim de difondre la música coral de cambra per la Comunitat Valenciana. El cor ha realitzat un gran nombre de gires per Espanya, Holanda, Romania, Bulgària i la més recent, per Hongria. Destaca la gira “Música Sacra en Catedrales e Iglesias de España”, amb la promoció i mecenatge de BMW, on el cor va rebre excel·lents crítiques per les seues actuacions en les catedrals i esglésies de León, Sevilla, Orense, Lugo, Cádiz, Almería, Pamplona, Granada, Castelló. Fora d’Espanya, destaca el Festival-Taller en Bruixes (Bèlgica) l’any 1995, organitzat per la Federació Europea de Cors Joves. En aquest festival, el cor, a més d’oferir concerts, va participar en el taller de tècnica vocal impartit per John Rutter. El Cor de Cambra Amalthea ha participat tres cops en les edicions II, III i IV del aclamat “Nemzetközi Monteverdi Kórusfesztivál” Esztergom-Vác-Budapest (Honoria), en 2002, 2005 i 2011, organitzat pel Monteverde Choir de Budapest, sota la direcció musical d’Éva Kollár.

Gràcies al patrocini de l’Institut Valencià de la Música ha realitzat l’òpera Don Giovanni (Mozart), produïda per MOMA Teatre i dirigida per Carlos Alfaro i Joan Cerveró; així com l’estrena absoluta de l’òpera Narayantan, de Rafael Mira, en el cicle dels Ensems 2005.

El cor també ha col·laborat amb diferents directors, intèrprets i agrupacions, on cal posar de manifest el treball amb Amores Grup de Percussió, Lambert Climent, Juan de la Rubia, Krasnyyánszky Tünde, Kóbor Tamás, José Ramón Gil-Tàrrega, Llanos Martínez, Simon Carrington, Éva Kollár, Wilko Brouwers, Joan Cerveró, Rafael Serrallet, Jesús Salvador “Chapi”, Manuel Galduf, Ottavio Dantone, Accademia Bizantina, Orquesta de la Generalitat Valenciana, Plácido Domingo, Paul Evans, Violeta Urmana, Patrick Fournilli er, Ismael Jordi, Alberto Zedda, etc.

Els seus concerts han estat enregistrats per Ràdio Bartók, Radio Nacional de Hungria i R.N.E.. Ha participat en diversos programes de RTVV (Punt 2), on cal destacar “Música i llocs”, on es va realitzar un concert monogràfic sobre el compositor valencià Joan Baptiste Comes. També va participar en el documental “La sinfonía de las grúas”, sobre la vida de Jesús Salvador “Chapi”.

El C. C. Amalthea ha participat en diverses produccions del Palau de les Arts Reina Sofia de València, com l’estrena absoluta de l’esmentat oratori “Philistaei a Jonatha dispersi”, amb motiu de la inauguració de la sala Martín i Soler, amb Octavio Dantone i l’Accademia Bizantina. A més, ha interpretat les òperes “Iphigènia en Tàuride” de Gluck, junt amb Plácido Domingo (en una producció del teatre Metropolitan de Nova York, dirigits per Patrick Fournillier, dins la temporada d’òpera 2008/2009), i més recentment, “L’italiana in Alger” de Rossini, amb Alberto Zedda.

Va guanyar el Primer Premi en el Concurs Internacional de Música de Cambra de Temàtica Religiosa organitzat per la Setmana Internacional de Música Religiosa de València i l’Ajuntament de València en 2009. En 2010 el cor va aconseguir el Primer Premi en la XXX edició del prestigiós Certamen Coral de la Fira de Tots Sants de Cocentaina. Durant l’edició de 2011 del Festival d’Habaneres i Polifonia de Torrevella, el cor va obtindre el Primer Premi Nacional i el Tercer Premi en la categoria d’havaneres. L’últim guardó ha estat el Primer Premi en el XXIV Certamen de Nanas y Villancicos Villa de Rojales.